Dilinizi seçin

Pardus debian tabanıa geçtikten sonra yani 2013 iso dosyası 25 martta yayınladıktan sonra her zamanki yeni pardus dağıtımı heyacanı yoktu bende. İndirme ve kurulum içinde pardus sever gibi bende acele etmedim. Ama sonunda bu gün meraktan indirip laptopuma kurdum. İzlenimlerimi sizinle paymakta fayda var.

  • 25 Mart 2013 itibariyle yayınlan iso dosyalarına aslında "Pardus" demek yerine "Pardus Wheezy" demek daha anlamlı olacak.
  • Pardus wheezy de wheezy altyapısında görülen eksiklikler aynen tabiki devam ediyor. Sisteme yeni bir şey eklenmesi sözkonusu olmadığı ve söz konusu olmayacağı açık biçimde belli oluyor.
  • Kurulum sırasında ntfs dosya sistemini bağlamak imkanı yok.
  • Yazılım bilgisine baktığımız zaman ise kde 4.8.4 yayınlandığı anda kde nin son sürümü 4.10 çıkmıştı zaten yani kde güncel değil.
  • Linux kernel'ide 3.2.0.4 güncel değil.
  • Libre office 3.5.4.2 libreoffice 4.0.1 sürümü çıktı, güncel değil.
  • Firefox 17.04 ile geliyor,güncel değil. Sistemi yüklediğimiz zaman hemen güncellemelere baktığımızda da yazdıklarımız güncellemelerde yok.
  • Artıları broadcom sürücüleri yani kablosuz ağ sürücüleri hazır yüklü.Flash ve multimedia codecleri yüklü.
  • Pardusun milk simge seti yüklü sisteme pardus diyebilmeyi sağlayan tek özellik herhalde bu yüklü simge seti :)
  • Bu sistem bu şekilde ne kadar değerlidir derseniz çok yorulmadan kendiniz de bu sistemi oluşturabilirsiniz artı wheezy tabanına dayanarak kurulabilen benzeri birçok dağıtım var onlardan bir farkı yok ,sadece özelleştirmeleri var. Kullanılabilir mi evet kullanılabilir vede kolay kullanılabilir ,tabi parduscular yaptığı için değil debian wheezy olduğu için rahatlıkla kullanılabilir. Fark yaratıyor mu hayır ,alıp başını gideceğin bir durum yok.Parduscular sistemi debiana bağlayarak bir dertten kurtulmuşlar sanki. Çok zor geldiyse pisiyle uğraşmak , "baştan hiç girmeseydiniz pisi işine" diyeceği geliyor insanın. Hadi pisi den vazgeçtin , debianı seçtin, debian şu an en güncel ve en çok kullanılan değil ki , yine bir hata gibi görünüyor. Mesala Linux Mint kullanan biri neden pardus kulanayım ki diyecektir. Daha çok sorun daha az destek ve de pek de özgün olmayan bir sistem.Debian wheezy yerine Arch olabilirdi mesala, her daim güncel, arch Türkiye versiyonu debian wheezyden daha özgün olurdu ,daha güncel olurdu ve daha fazla tutardı. Sonuçta yok birbirimizden farkımız ama biz bilmem ne bankasıyız diyorum.Komşular alışverişte görsünler dercesine bir sistem yaratılmış adına da yine pardus denilmiş. Kısa vadede debianlı pardus pisili ,pardusun yarattığı sinerjinin kaybolmasıyla zayıf bir doğum oldu ,uzun vadede ise debianlı pardusun rakiplerinin çok olması nedeniyle Türkiye'de linux kullanımının artışında extra bir olumlu etkisi olmayacaktır.